Cellar52

Домейн Марсел Дейс

Вината от домейн Марсел Дейс са без съмнение едни от най-вълнуващите и интересни в Елзас, а самият Жан-Мишел Дейс не веднъж е определян като истински бунтар ( меко казано ).

Домейн Марсел Дейс

Domaine Marcel Deiss

След като получава едно от съкровищата на Елзас – лозовият масив Шоненбург, Жан-Мишел осъзнава, че това е дом не на един сорт, а на няколко различни засадени заедно ( field blend ). Именно това го кара да разбере какво е пропускал до момента в стремежът си към производство на истински отличително вино и засажда всеки един от най-добрите си масиви с такъв тип купаж. И макар това да е било напълно стандартно в историята на този регион, то през времето през което Жан-Мишел го прави, се счита за истинска лудост и действие присъщо за вина от нисък клас.
Всъщност идеологията в която Жан-Мишел Дейс вярва до болка, е че вината произвеждани от него изразяват повече тероара в пълният му смисъл, а не толкова характеристиките на самият сорт. Някой от вината на Домейн Дейс са направени от 13 различни сорта.
Друго силно изразено мнение на Жан-Мишел е, че Елзас има прекално много и твърде големи по площ лозови масиви със статут на Гранд Крю, а нито един Премиер Крю. Именно затова сам провъзгласява седем от своите за Премиер Крю, действие което е практически незаконно, но всеки опитал тези вина разбира кристално ясно решението му.
Днес домейнът е ръководен основно от сина на Жан-Мишел, Матю, който с подкрепата на баща си продължава започнатото от него.

Домейн Марсел Дейс се уповава изцяло на органично и биодинамично лозарство и винопроизводство. По много майсторки начин вината съчетават в себе си невидимият свят и връзките от малките неща към целият космос. И като главна идея на биодинамиката те представляват това, което много от нас знаят, но не винаги разбират – никой не по-велик от природата. Оставяйки лозовите масиви да се развиват в синхрон със заобикалящата ги среда и природни дадености, без използване на химикали и модерни машини, вината от Домейн Дейс са много повече от бутилка с разпознаваем етикет, а житейски урок до който самите производители стигат връщайки се назад в историята и преоткривайки своята традиция.

Производители Винена Листа