Cellar52

Домейн Вайнбах

Намиращ се в подножието на известният за Елзас хълм Шлосберг, домейн Вайнбах е основан през 1612г. от Капуцините ( монашески орден утвърден от папа Климент ). Заобикалящият го лозов масив ‘Clos du Capucins’ датира от 9-ти век и е засаден от едноименните монаси обитавали този район.

Домейн Вайнбах

Domaine Weinbach

Собственост единствено на Домейн Вайнбах, ‘Clos du Capucins’ е малък, но много специален лозов масив, който е оставил значим отпечатък в историята за винопроизводство на Елзас. Разположен в подножието на хълм, обграден от възвишения, които спират студените ветрове и създават топъл мезоклимат, песъчливите почви са смесени с гранит и чакъл, което спира лесното изпарение на ценната за развитие на лозята вода.

Domaine Weinbach

През 1898г. домейнът е продаден като национална собственост по време на Френската революция. На чело застават братята Фалер, които по-късно го предават в ръцете на своят син и внук Тео. Тео поема важна роля и една от основните фигури в развитието на Елзас като значим винен регион. Днес домейнът се ръководи от една от дъщерите на Тео – Кати и синовете и – Еди и Тео.
Домайн Вайнбах обработва лозовите масиви и произвежда вино по изцяло биодинамична технология, сертификат за което получава през 2010г. Винификацията е съсредоточена във специфичните качества на всеки сорт грозде, а интервенцията е доведена до минимум, изразявайки най-чистата форма на всяко вино.

Освен ‘Clos du Capucins’ , домейн Вайнбах произвежда вино от още няколко лозови масива със Гранд Крю статут. Гроздето от всеки масив се бере и селектира на ръка, а за ферментацията се използват диви дрожди. Всеки сорт от различните лозови масиви ферментира отделно за да запази идентичните си характеристики.

Домейн Вайнбах - Cellar 52
Domaine Weinbach - Cellar 52

Отлежаването протича в огромни стари дървени бъчви ( фудре ), където комбинация от тероара на специфичното лозе се комбинира със характеристиките на сортът и климатичните условия за дадената година, и се превръщат в елегантните и изискани вина предлагани от домейн Вайнбах.

Както много от вината на Елзас с такъв клас, тези на домейн Вайнбах също може да се определят като гастрономически, подходящи за комбинация със широка гама от различни храни и техники на приготвяне.

Производители Винена Листа