Cellar52

Жерар Буле

В продължение на 40 години Жерар Буле работи с дискретност, решителност, прецизност и най-вече с огромен талант, за да разкрие най-доброто от тероарите на Шавиньол: обичаме индивидуалността на неговите вина, които заемат специално място в списъка на великите авторски и тероарни вина на Сансер. Белите вина на Жерар Буле са винаги много сочни, щедри и дори преливащи от аромати, с дълбочина и приятна игривост. Преди всичко те са живи и автентични, с огромна, комуникативна енергия, която черпят от почвата и околната среда.

Жерар Буле - Cellar 52

Gerard Boulay

Ако има семейство с дълбоки корени в тероара Шавиньол и в историята на вината от Сансер, то това е семейство Буле, "лозари от 1310 г.", както гласи стара табела, поставена на видно място в дегустационната зала. Неотдавна дядото на Жерар, Андре, е бил и председател на местния Union Viticole, когато е получено наименованието Appellation d'Origine. Друг знак за корените на Жерар в културата, формирана от лозята и виното, е Тибо Буле, синът на Жерар, който сега работи заедно с него. От много години Тибо Буле е известен както в университета, така и в книжарниците със своите увлекателни изследвания на историята на тероарите на Сансер.

Нека сега се върнем към съвременното лице на това емблематично семейно имение: поддръжката на десетте хектара лозя в имението разкрива от пръв поглед високите стандарти на семейство Буле.

Редовно обработване на почвата с цел запазване и стимулиране на биологичния живот, затревяване на най-стръмните парцели, като Clos de Beaujeu и Les Monts Damnés, за да се ограничи ерозията на чакълестите почви, забрана на пестицидите, прецизно и стриктно обезлистване, за да се избегне събирането на реколтата на зелено и да се ограничи добивът, ръчно събиране на реколтата в малки щайги, за да се запази максимално целостта на плодовете... Тук всеки детайл е от значение!

Въпреки световния успех на своите вина Жерар Буле възнамерява да продължи да работи като занаятчия: изключителното качество на вината му доказва правотата му.

Що се отнася до винификацията и отлежаването, отново виждаме занаятчийската му работа: естествена ферментация, без нови бъчви, отлежаване на утайката без разбъркване на утайката, за да не се прекалява с кремообразността и да се запази възможно най-близо до автентичния израз на плода и почвата, отлежаване в каци, за да се усъвършенства балансът на виното и да му се придаде въздушен дух, нашият "занаятчия-винар" винаги се ръководи от търсенето на истината за всяко място.

Gerard Boulay - Cellar 52
Жерар Буле

Вината на Gérard Boulay произхождат от "terres blanches", или кимериджийски мергелни почви (същите като тези в Шабли), или от caillottes, или варовикови и каменисти почви. Те са съблазнителни със своята откровеност и интензивност, богатство на вкуса, баланс между плод и минерално въздействие, който обичаме в един велик Сансер, и в крайна сметка с голямата си способност за отлежаване.

Clos de Beaujeu или Mont Damné от Жерар ще разцъфнат перфектно след 15 или дори 20 години отлежаване: това е доста рядко срещано в Сансер, но това е и магията на вината Буле.

Днешните вина са особено ароматни, интензивни и изразителни, и най-вече перфектно структурирани.

Тонизиращата, фина свежест на цитрусовите плодове е балансирана от естественото, чувствено, гурме богатство на реколтата.

Gerard Boulay
Gerard Boulay - Cellar52

Устните са пълни, мощни и перфектно дефинирани, с феноменална енергия: те са дълбоко вкоренени в почвата, черпят от нея солен или пикантен характер, който винаги е ободряващ, кара ни да слюноотделяме дълги секунди и да възбуждаме апетита си. Няма съмнение, че тези вина ще са дълголетни - толкова по-добре!

Първите бутилки на Жерар Буле, които се появиха из рафтовете в Cellar 52 са:

-Sancerre, 0.750ml;
-Sancerre "Clos de Beaujeu", 0.750ml.
Насладете им се!

Производители Винена Листа