Cellar52

Мезон Сен Екс

С над 135 годишна история зад етикетът, Мезон Сент Екс се намира в на най-престижният регион за розе в света – Прованс.
Богати на минерали почви, 300 слънчеви дни в годината и охлаждащите ветрове на Мистрал правят Прованс идеалното място за Гренаш, Сира и Сензо – основните сортовете използвани за перфектният баланс на Екс розе.

Мезон Сен Екс

Maison Saint Aix

Производител:

Мезон Сент Екс

Локация:

Прованс, Франция

Тероар:

Богати на минерали почви,
420 метра надморска височина

Сортове:

Гренаш, Сира, Сензо и Каринян

Производител: Мезон Сент Екс

Към тази комбинация е добавен в малки количества Каринян, който придава допълнителна плътност и структура. Високата надморска локацията ( 420 метра ) на Мезон Сент Екс позволява оптимално зреене на лозовите масиви през слънчевите дни и запазване на висока свежест благодарение на хладните нощи. Друга отличителна характеристика е използването на стари лози от Гренаш ( 50-60г ) с висока концентрация на вкусове и аромати, и по-млади от другите сортове, което внася важната за всяко розе свежест във финалният бленд.

През 2008 на чело на Мезон Сент Екс застава новият собственик и технолог – Ерик Кървър, а първите бутилки от новата ера на Сент Екс печелят престижният Медал д‘Ор 2009 в Париж, определяйки го като най-доброто розе на Прованс. Модерната история на Сент Екс продължава да се развива с бързи темпове и 3000 магнума ( бутилка от 1.5л ) са продадени само за две седмици. И ако в миналото Провансалските розета са били свързвани с лукс и богат начин на живот, то Мезон Сент Екс прави това изживяване достъпно за всеки винолюбител търсещ в чашата си нежни аромати, перфектен баланс и отличителна свежест.

Тайната, която прави Сент Екс истинска сензация е, че Ерик Кървър се фокусира изцяло в това да прави само едно единствено вино което е направено по най-добрият възможен начин. И до днес Сент Екс розе е единственото вино произвеждано от Мезон Сент Екс, разнообразие от различни формати – от стандартна бутилка ( 750мл. ) до 15л. Навуходоносор, предлагат широк избор за романтична вечеря или истинско лятно парти.

Производители Винена Листа