Cellar52

Жан-Пиер Фрик

Жан-Пиер Фрик - производител, за който трудно намирам думи да опиша вината му, но може би така е по-добре. Изживяването, дегустирайки тези вина, е отвъд ежедневните усещания. Това са моменти, изпълнени с чистота, присъственост и контакт с друго измерение.

Жан-Пиер Фрик

Снимка: Благой Кузмански

Jean-Pierre Frick

Производител:

Жан-Пиер Фрик

Локация:

Намира се в Пфафенхайм (Pfaffenheim), южната част на Елзас.

Обща площ на лозята:

Работи само със собствени лозя -
12 хектара

Лозарство:

Биодинамично земеделие от 1981г.

Сортове:

Пино гри, Мускат, Ризлинг, Гевюрцтраминиер, Пино ноар, Оксероа и Силванер

Жар-Пиер Фрик работи напълно биодинамично от 1981г., като единствената интервенция, която си позволява понякога e съвсем леко сулфитиране при някои вина - основен фактор за това решение е нивото на pH.

Информацията в сайта показва много ясно каква е философията: "В избата не произвеждаме, а отглеждаме автентични, чисти и живи вина."

Намира се в Пфафенхайм (Pfaffenheim), южната част на Елзас. Работи само със собствени лозя - 12 ха.
Отглежда основните за региона сортове - пино гри, мускат, ризлинг, гевюрцтраминиер, пино ноар, оксероа и силванер. Ако някой ден имате възможността да го видите, не очаквайте да говори за сортове.

Jean-Pierre Frick

Снимка: Благой Кузмански

Жан-Пиер Фрик - Cellar 52

Снимка: Благой Кузмански

Жан-Пиер, както и Марсел Дайс (друг производител, който внасяме от Елзас) вярват силно в идеята за тероара.

Какви са основните почви в Eichberg и Steinert или какво дават варовиковите почви във вината му са малка част от разговора.

Ще ви налее, но няма да ви даде възможност да видите етикета, като по този начин ще ви остави да усетите виното, а не да го анализирате.

Това са вина, които са отвъд всичко, което познавате - те са натурални, чисти и живи - те изпълват с емоция.

Неговият Cremant d'Alsace "Amplitude" е сред най-любимите ни пенливи вина в Cellar 52 и често присъства в селекцията ни на чаша.

Производители Винена Листа