Cellar52

Домейн Роланд Шмит

Селцето Бергбитен се намира в северната част на Елзас, на около 25 километра западно от Страсбург и има само един единствен производител с история започваща от ранните години на 17 век – семейство Шмит.

Домейн Роланд Шмит

Domaine Roland Schmitt

Домейнът днес е ръководен от братята Джулиен и Бруно. Баща им – Роланд Шмит започва работа по лозовите масиви едва на 14 годишна възраст заедно със своята съпруга Ан-Мари, която и до днес помага със своят дългогодишен опит и знания. Роланд и Ан-Мари градят името си не само на местна почва, но бързо стават популярни из Европа със своите вина от висок клас, наподобяващи по стил тези от Германия.
За съжаление Роланд Шмит загива в автомобилна катастрофа през 1993г., а съпругата му прекарва четири седмици в кома. Въпреки трудното възстановяване тя поема управлението на лозовите масиви и производството. През 1996г. името и е цитирано няколко пъти от Revue de Vin de France ( Френско списание за вино определено то Джансис Робинсън като ‚най-сериозното списание за вино във Франция‘ ) и е определена за една от ‚изгряващите звезди‘ на региона.
Лозовите масиви са с площ 72дка. ,22 от които са в масивът с Гранд Крю статут Алтенберг де Бергбитен. Тъй като производството е много малко, а търсенето изключително високо, то домейнът почти не разполага с вина за продажба. Пример за това е Силванер ‚Гранд А‘ направен в лимитирана серия от около 1000 бутилки, които са разпродадени веднага след бутилиране.
Почвата е богата на варовик и чакъл, което е перфектна комбинация за дренаж по време на дъждовният период, а през студените месеци отразява слънчевите лъчи и задържа топлина за оптимално зреене на гроздето.

Вината на Роланд Шмит преминават през класическа студена ферментация в метални съдове, което запазва най-нежните вкусове и аромати. Остатъчната захарност е сведена до минимум за сметка на свежестта, която е водещ елемент във структурата.
Днес вината на Роланд Шмит се представят предимно от малки вносители, но и в няколко от най-добрите ресторанти на Елзас, регион наситен със повече звезди Мишлен от всеки друг във Франция.

Производители Винена Листа